Voor freelance journalisten

Begin je net met freelancen, of overweeg je dat, en zit je vol vragen? Wil je weten hoe je jezelf in de kijker speelt bij die ene opdrachtgever? Hoe een goede pitch eruitziet? Wil je een verhaalidee voorleggen? Weten hoe je een netwerk opbouwt en onderhoudt? Of zit je in een dip en moet je even opgepept worden? Kan allemaal. Bel mij.

Ik vraag daar wel een bijdrage voor. Want weet je? Al bovenstaande vragen, en nog meer, werden me zó vaak gesteld dat ik bijna een dagtaak had aan het opschudden van collega’s – het ging ten koste van mijn eigen zaken. Stoppen dus, of er geld voor gaan vragen. Het werd dat laatste. Door er werk van te maken, in plaats van hobby, kan ik er tijd voor inplannen zónder dat knagende gevoel in mijn achterhoofd. Want les één krijg je gratis: freelancen is ondernemen.

Het werkt zo. We bellen, dus, en je betaalt me per minuut. Voor het eerste kwartier kost ik €2,- per minuut, daarna €1,50. Minimumtarief is €20,- Exclusief 21 procent btw, anders wordt de Belastingdienst boos. Waarom per minuut? Om het betaalbaar te houden, en kort. Zo zijn we snel klaar en houden we meer tijd over om te doen wat we eigenlijk zouden moeten doen: mooie verhalen schrijven. Want vergeet één ding niet: jij en ik – we hebben het allermooiste vak van de hele wereld.